Klamydia är idag en av de vanligaste könssjukdomarna i Sverige och förekommer främst bland unga. Ny statistik visar på att allt fler smittas av klamydia, något man tror beror på att attityden till sex har förändrats och av den anledningen har användningen av kondomer minskat.

Klamydia orsakas av en bakterie vid namn Chlamydia trachomatis. Bakterien finns bland annat i urinröret och i slidan hos kvinnor. Det förekommer även att bakterien finns i ändtarm och/eller svalg.

För att minska spridningen av könssjukdomen så har svenska RFSU åter igen börjat med reklamkampanjer för att öka medvetvetandet om sjukdomen. Vad många glömmer bort är inte enbart att klamydia kan ställa till med stora besvär för den drabbade (inget man fixar med en antibiotikakur) utan oskyddat sex kan även resultera i bra mycket farligare sjukdomar.

Därför är det av yttersta vikt att du alltid skyddar dig med sexpartners du inte har varit i ett förhållande med ett bra tag. Var även införstådd i att p-piller och liknande inte (!) skyddar mot könssjukdomar utan det enda skyddet mot baktierien är helt enkelt att använda kondom. Hör gärna av dig om du har frågor.