Vanligtvis tar det 1-2 veckor efter genomfört samlag, men kan även ta flera månader, innan infektionen bryter ut. Av den anledningen är det inte särskilt meningsfullt att testa sig för klamydia tidigare än två veckor efter genomfört samlag.

Provtagning

När man gör ett klamydiatest får man vanligtvis lämna ett urinprov, eller så tas ett prov med en bomullspinne i urinröret eller på livmodertapen. Det händer även att man tar ett prov i ändtarmen, men det är väldigt ovanligt. Vid provtagning för klamydia med bomullspinne kan det svida lite, men svedan gårt fort över.

Väljer man att testa sig för klamydia genom ett urinprov så ska man inte ha kissat under de senaste två timmarna.

Visar provet att man testats positiv för klamydia så är det ett säkert resultat. Tyvärr kan det hända att man är smittad trots att provet visar negativt. Av den anledningen bör man testa sig flera gånger om man starkt misstänker att man har en klamydiainfektion.

Jag nämnde tidigare att man kan bli smittad genom flera former av sex, däribland oral- och analsex. Därför bör man boka tid för att testa sig om man vill utesluta att man är smittad. Då tas prov från ändtarmen eller svalget med en bomullspinne.

Klamydiatest är gratis och provsvaret kommer vanligtvis inom en vecka.

Klamydia kan kännas skamligt

Precis som med alla andra könssjukdomar så är det lätt att känna sig skamsen när det har kommit fram att man är smittad. Tyvärr är det väldigt svårt att fastställa var en smitta kommer ifrån och därför är det inte ovanligt att två par som har varit tillsammans i flera år är smittade.

Frågan vem som har smittat dyker alltid upp och då bör man tänka på att klamydia är en könssjukdom som många har utan att veta om det. Därför är det svårt att utreda och fastställa varifrån smittan egentligen kommer ifrån. Det viktigaste är att den upptäcks och behandlas.

Smittan spåras för att alla ska behandlas

Då klamydia lyder under smittskyddslagen så måste alla som kan ha smittats undersökas och behandlas mot klamydia. Av den anledningen spårar man alltid smittan. Om det är så att en tidigare sexpartner har fått klamydia så skickas ett brev ut där det står att man har blivit utsatt för smitta och man blir ombedd att testa sig för klamydia. I brevet står inte vem som kan ha utsatt dig för smittan.

Blir det fastställt att du har blivit smittad av klamydia så går du tillsammans med barnmorskan eller kuratorn igenom vilka man har haft samlag med under det senaste halvåret. Detta för att fastställa vem du kan ha smittat och vem som kan ha smittat dig. Det kan kännas tryggt att veta att alla man eventuellt kan ha smittat får undersökas och rätt till den behandling som krävs.

Här kan du testa dig för klamydia

De olika ställena kan variera från kommun till kommun och därför är det svårt att skriva en lista som gäller för alla. Är du osäker på vad som gäller för din kommun så rekommenderar jag dig att ta kontakt med ett lokalt sjukhus.

Vanliga ställen du kan testa dig på:

  • Husläkarmottagning
  • Kommunens ungdomsmottagning
  • Sjukhusens sex- och samlevnadsmottagning
  • RFSU-mottagning

Beställ gratis klamydiatest på nätet

På senare tid har det blivit vanligare och vanligare att man kan beställa hem ett klamydiatest genom nätet. Detta för att man lättare ska kunna testa sig i hemmets lugna vrå där man inte är lika utsatt.

Tyvärr har inte alla landskap denna möjlighet, men de som är listade nedanför erbjuder möjligheten att testa sig mot klamydia online.

Har jag missat någon så får du väldigt gärna skicka ett meddelande och berätta det.