Klamydia smittar genom vaginalt, oralt och analt sex utan kondom. Klamydia orsakas av en bakterien Chlamydia trachomatis som finns i urinröret och slidan hos kvinnor. Bakterien finns även i ändtarm och svalg. Det är alltså fullt möjligt att bli smittad vid oralsex.

Vanligaste sättet att bli smittad av klamydia

Det vanligaste sättat att bli smittad av klamydia är genom vaginalt samlag utan kondom. Det sker genom att de båda slemhinnerna kommer i kontakt med varandra. Det gäller även vid analt samlag och munsex (oralsex). Använd därför alltid kondom!

Klamydia smittar inte genom handslag

Tvärt emot vad många tror så lever bakterien endast inuti levande celler och smittar därför inte genom handslag, kläder, bastubänk, handdukar och toaletter. Du behöver alltså inte vara orolig för att smittas av klamydia när du är i det gemensamma badrummet eller duschrummet på idrotten.

Klamydia vid förlossning

Där finns fall då barn har smittats av klamydia under förlossning med komplikationer som följd. Vänligen läs mer under klamydia symtom för att få veta mer och prata med din läkare om du misstänker klamydia.