Vad är Azithromycin?

Azitromycin är ett makrolid-antibiotikum som används för att behandla bakterieinfektioner. Den används bland annat för behandling av streptokocker i halsen, lunginflammation , tyfus, sinusit, otitis media, men det också används för att behandla könssjukdomar som klamydia och gonorré.

Det amerikanska-israeliska apoteket TEVA tillverkarde Azithromycin. Det är med  i topp 15 av världens största apoteksföretag.

Azitromycin hindrar de farliga bakterierna från att producera proteiner. Denna specifika antibiotikan stannar i kroppen under en lång tid, till skillnad från de andra antibiotikar. Detta innebär att om du behandlas med azitromycin, vilket oftast behandlas snabbt och mer effektiv jämfört med andra kompositioner. Azitromycin är effektivt och kan bota en patient med bara en enda dos. Det är just därför azitromycin en mycket berömt och rekommenderas ofta.

Hur tar du Azitromycin?

Azitromycin tas oralt. Den finns i två doser; antingen kan man få den i 250mg eller i 500 mg.

Om du måste få en behandling för klamydia, då skulle man bara behöva ta ca 1000 mg azitromycin på en dag. Då ska man behöva ta två tabletter av 500 mg på en dag. Detta är möjligt för att Azitromycin stannar i kroppen under en lång period, och på detta sätt har den tid att bekämpa de bakterier som gör en sjuk. Om du hade dock otur och fått olika könssjukdomar som; uretrit, Mycoplasma genitallium eller Urea urealyticum, så får du ett annorlunda botemedel. Då måste man gå på en 5 dagars botemedel. Och ta 6 tabletter av 250 gram totalt. De två första tar den första dagen, sedan ta en varje dag under 4 dagar. Azitromycin tabletter ska tas antingen en timme innan du börjar äta en måltid eller två timmar efter en måltid.

Ska du behandlas för gonorré, kan Azithromycin också konsumeras. Då blandar du dock Cefixime tabletter med Azithromycin. Man bör ta 2 x 500 mg tabletter av azitromycin och 2 x 200 Cefixime tabletter. Anledningen till dig måste ta båda är för att bakterierna resistenterar mot många olika antibiotika, därför kan det bara vara effektivt om du tar flera samtidigt.

När du har tagit den rätta dosen måste man dock komma ihåg att det kommer att ta lite tid innan du är helt frisk. Även om du bara behöver ta antibiotika i en enda dag, så tar det lite tid innan det fungerar helt. Det kan ta upp till 7 till 14 dagar innan de går ut helt ur kroppen och du är har inga symtomen för klamydia. Om du har blivit smittad med klamydia, bör du oavsett vad, hålla dig ifrån att ha sex i 2 veckor efter du har påbörjat en behandling. Efter dessa 14 dagar har gått, bör du också ta ett test för att se till att du är 100 procent symptom och infektion fri.

Funktionen av Azitromycin dosing?

Azitromycin är ett makrolid-antibiotikum och agerar på det sättet att den stöder och hämmar de bakterier som finns i kroppen. Azitromycin går in och gör så att bakterierna inte längre kan fungera, genom att hämma deras metabolism. Azitromycin tränger in sig i bakteriecellkärna och proteinproduktions, vilket innebär att bakterierna dör. På detta sätt, kan infektionen inte spridas, och kroppen kommer att kunna bekämpa infektionen med immunsystemet .

Eftersom azitromycin är en bredspektrum-antibiotikum, innebär detta att den fungerar effektivt över ett antal bakteriearter än penicillin.

Vad har Azitromycin för bieffekter? Kan man dricka alkohol med Azitromycin?

Som med många andra läkemedel, finns det några bieffekter som du kan få om du konsumerar azitromycin.

Det bör dock nämnas att börja med att det finns vissa människor som borde hålla sig borta från azitromycin. Detta gäller till exempel om du lider av leversjukdomar, njursjukdomar, myasthenia gravis, cerebrala sjukdomar, eller om du har fått en diagnos av QT-syndrom. Dessutom bör man inte använda denna produkt om du är gravid eller ammar. Slutligen är det också viktigt att berätta för din läkare vad andra mediciner du konsumerar innan du börjar ta azitromycin. Det kan vara möjligt att du blir dåligt påverkad om du förbrukar Azitromycin i kombination med andra läkemedel. Det är därför mycket viktigt att alltid tala med din läkare innan du börjar ta azitromycin.

Det finns ett antal bieffekter som orsakas från azitromycin. Den vanligaste som 10 porcent drabbas av är bland annat; diarré, illamående, flatullens, och buksmärtor. Mindre vanligt kan vara; minskad aptit, kräkningar, huvudvärk, ledvärk, yrsel, förändringar i huden känsla, hudutslag och synstörningar.

Mer allvarliga bieffekter är följande; hepatit, andnöd, lunginflammation, för mycket kalium i blodet, ryggsmärta, dåsighet, hudinflammation, inflammation i slidan, uterinn blödning, svampinfektion, smärta i njurarna, hörselnedsättning och tinnitus.

Läs alltid information på paketet innan du börja konsumera. Om du upplever något ovanlig bieffekt rekommenderar vi alltid att du frågar din läkare.

Kan jag köpa Azitromycin online?

Att ta Azithromycin, måste du få ett recept från din läkare. Du måste gå till ungdomsmottagningen eller din läkare för att han ska besluta om du behöver antibiotika eller inte. Så du får ett recept som du kan ta ner till ditt apotek och senare börja behandlingen. Det är inte möjligt att få tag på Azithromycin utan recept.

För vissa verkar detta kanske som en lång process, och andra kanske inte vill bli undersökt av en läkare. Därför finns det också många som försöker hitta Azithromycin på nätet, där de inte behöver få ett recept. Detta är inte alltid den bästa idén. Det finns många på nätet som försöker sälja produkter som kan vara farliga att konsumera och som inte innehåller inte de rätta ingredensier. Andra läkemedel som botar klamydia är